Subsidie combiketel

Als het tijd is om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen, dan is de combiketel de meest voor de hand liggende keuze. Wat vroeger door een geiser en een cv-ketel werd gedaan, doet de combiketel in één. Er zijn verschillende soorten combiketels, en omdat deze tegenwoordig energieverbetering hoog in het vaandel hebben staan, kun je door deze aanschaf waarschijnlijk flink besparen op je energierekening. Om deze reden zijn er ook financiële hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen hiervoor te betalen. Hier lees je over de verschillende soorten combiketel, de prijzen, de subsidies en de manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Soorten combiketel en het rendement

Je kunt verschillende soorten combiketels vinden en het onderscheid zit hem meestal in het rendement. Zo kun je kiezen voor een vr-ketel, een hr-ketel of een hre-ketel. Een vr-ketel (verbeterd rendement) zet 90 procent van de energie om in warmte, een hr-ketel vaak meer dan 100 procent en een hre-ketel wekt daarnaast ook energie op. De ketel die jij kiest hangt af van je budget en van je verwachtingen.

Energie omzetten in warmte

Combiketels werken op aardgas. De verbranding van dit gas verwarmt het water wat vervolgens door je verwarming en je leidingen stroomt. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat het retourwater wordt verwarmd en dat er condensatie ontstaat. Deze condensatie onttrekt kou uit het water waardoor het water warmer wordt. Hierdoor moet de ketel minder hard stoken om het water op temperatuur te brengen. Dit heeft als voordeel dat je minder energie en gas nodig hebt, maar ook dat je CO2-uitstoot naar beneden gaat en dat je dus een milieuvriendelijkere manier hebt om je huis te verwarmen.

De kosten

Voordat we gaan kijken wat er mogelijk is wat betreft financiële steun, is het natuurlijk belangrijk om te zien wat je precies zal moeten uitgeven. De onderstaande tabel geeft de kosten weer voor de drie verschillende soorten combiketels en de installatie, inclusief BTW.

 

Soort combiketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte. €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte. €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie   €600 – €1000

 

Voor een hr-ketel betaal je dus meer, maar hier krijg je een hoger rendement voor terug. Een hre-ketel is duur en vaak gecombineerd met een warmtepomp, maar deze gebruiken nauwelijks energie en halen de warmte uit natuurlijke bronnen.

De subsidies

Op landelijk niveau is er helaas weinig geld beschikbaar voor het installeren van een combiketel. Het plaatsen van een warmtepomp, een pelletkachel, een zonneboiler of een biomassaketel wordt gesteund door de Investeringssubsidie Duurzame Energie, maar deze worden of in de plaats van of in combinatie met een hr-ketel toegepast. Een eventuele subsidie voor het aanschaffen van een combiketel zal regionaal geregeld zijn.

Regionale mogelijkheden

Of er voor jou geld ter beschikking is, hangt volledig af van de gemeente waarin je woonachtig bent. Sommige gemeentes bieden financiële hulp voor de aanleg van een groendak en andere voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of er geld beschikbaar is voor jouw situatie, maar hou er wel rekening mee dat het mogelijk is dat jij niks krijgt.

Een Energielening

Vaak zijn er wel leningen beschikbaar die alleen worden uitgegeven om energiebesparende werkzaamheden mee te financieren. Er zijn verschillende aanbieders van deze leningen, maar vaak houdt het in dat je een gezond bedrag kunt lenen voor een laag rentepercentage, zo rond de 2 procent. Deze optie is dus ook het overwegen waard, vooral als dit betekent dat je door meer te investeren wel in aanmerking komt voor een subsidie.

Hou de kosten laag

Het installeren van een nieuwe combiketel is dus inclusief de installatie vrij prijzig. Je zal op de lange termijn geld besparen ten opzichte van je oude situatie, maar op de korte termijn moet je dit wel eerst investeren. Hier vind je een paar tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Onderhoud: je kunt een onderhoudscontract afsluiten zodat je combiketel regelmatig wordt nagekeken en goed en veilig blijft werken. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur, maar behoud je ook het gewenste rendement.
  • De installatie: het kan goedkoper uitpakken als je de installatie door een lokale monteur laat doen. De algemene prijs kan lager zijn, maar je bespaart zo ook op de voorrijkosten.
  • Koop in de zomer: veel combiketel leveranciers bieden een korting aan als je de ketel koopt tijdens de zomermaanden.

 

Begin het plannen met onze vrijblijvende vergelijkingstool

De beste planning begint met het bekijken van je opties. Zo kun je zien wat er in jouw omgeving geboden wordt op het gebied van service, prijs en kwaliteit. Door je postcode en een omschrijving van je situatie in te voeren in onze vergelijkingstool zal je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen toegepast op wat jij hebt ingegeven. Deze offertes kun je vervolgens zonder verplichtingen bekijken en vergelijken om makkelijk tot de juiste beslissing te komen wat betreft jouw nieuwe combiketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.