Gemeentelijke subsidies

Het installeren van een nieuwe cv-ketel is iets waar je gemiddeld elke 15 jaar aan moet geloven. Aan de ene kant is dit misschien een uitgave waar je niet op zat te wachten, maar aan de andere kant kun je dit wel gebruiken om je huis energiezuiniger te maken en je stookkosten te verminderen. Er zijn cv-ketels beschikbaar die meer dan 100 procent van hun energie omzetten in warmte, wat betekent dat je de uitgaven er snel weer uit zal hebben. Daarnaast wil de regering deze particuliere initiatieven steunen door middel van subsidies. Helaas zijn er in 2017 niet veel potjes meer beschikbaar, maar toch zijn er initiatieven waar je gebruik van kunt maken om jouw nieuwe cv-ketel beter te kunnen financieren.

Hoeveel kost het?

Ten eerste de kosten voor een nieuwe ketel zodat je een idee kunt krijgen van waar je mee te maken hebt. De onderstaande tabel geeft de prijzen voor de drie meest gangbare cv-ketels weer, inclusief BTW en kenmerken. Daarnaast zie je ook hoeveel je kunt rekenen voor een onderhoudscontract en het installeren van de ketel.

 

Soort ketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie   €600 – €1000
Onderhoudscontract   €5 – €10 per maand

 

Wat is er beschikbaar op gemeentelijk niveau?

Sommige gemeentes en regio’s hebben geld beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je in de ene gemeente geld krijgen voor het planten van een groendak en in de andere voor de aanschaf van een warmtepomp. Of er een subsidie beschikbaar is in jouw gemeente voor het aansluiten van een hr- of hre-ketel, zal je moeten navragen bij je gemeente- of provinciehuis. Dit is volledig afhankelijk van waar je woont en wat jouw maatregel precies inhoudt.

Groene leningen of energieleningen

Vaak zijn er ook groene leningen beschikbaar en dit wordt ook op regionaal niveau gecoördineerd. Je kunt met een groene lening of energielening een bedrag lenen voor een lager rentepercentage, mits je dit uitgeeft aan het verbeteren van je energiegebruik. Deze rentepercentages zijn meestal erg laag en de terugbetaaltermijnen zijn schappelijk. Uiteraard verschillen de voorwaarden per lening en zal je deze eerst goed moeten bekijken voordat je hierop overgaat.

Landelijke subsidies

Voor het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is er landelijk geen subsidie beschikbaar. Echter, als je deze combineert met een zonneboiler of een warmtepomp, dan kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie is speciaal gericht op particulieren en loopt nog tot 31 december 2020. Naast zonneboilers en warmtepompen worden hier ook pelletkachels en biomassaketels mee gefinancierd.

Beperk de kosten

Al met al is er dus weinig beschikbaar en moet je je cv-ketel vaak combineren met een andere energiebesparende maatregel om in aanmerking te komen voor financiële steun. Toch is het niet verkeerd om een berekening te maken en te bekijken wat je kwijt zou zijn als je bijvoorbeeld een groene lening gebruikt voor het aanschaffen van een zonneboiler, zodat je wel in aanmerking komt voor subsidies. Daarnaast zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om de kosten laag te houden.

  • Huur een cv-ketel: je kunt voor een bedrag van €25 tot €35 per maand een cv-ketel huren. Deze zal nooit echt van jou zijn, maar zo vermijd je grote initiële uitgaven en heb je er verder geen omkijken meer naar.
  • Onderhoud je ketel goed: door een onderhoudscontract af te sluiten en je ketel elke twee jaar door een professioneel bedrijf na te laten kijken en te onderhouden, zal je ketel langer mee kunnen gaan, kun je defecten vermijden en zal je altijd van het beste energieverbruik en rendement kunnen genieten.
  • Hou het regionaal: door een lokale installatiedienst of leverancier te gebruiken, kun je geld besparen op de voorrijkosten en heb je alle nodige regionale kennis en contacten binnen bereik.
  • Koop je ketel in de zomer: omdat tijdens de zomermaanden de verkoop van cv-ketels aanzienlijk vermindert, kun je in deze periode veel aanbiedingen vinden. Heb je de tijd om te wachten tot de juiste aanbieding zich voordoet, dan kan dit zeker de moeite waard zijn.

Bespaar met onze vrijblijvende tool

Je kunt ook geld besparen door offertes te vergelijken en te zien wat de markt jou te bieden heeft. Dit kan tijdrovend werk zijn, maar met onze vergelijkingstool doe je dit in een paar minuten. Vul simpelweg je postcode in en een omschrijving van wat je precies nodig hebt, en de tool kan doelgericht zoeken naar offertes en ze binnen een korte tijd aanleveren. Deze offertes vergelijk je vervolgens op punten die jij belangrijk vindt (prijs, service, kwaliteit), zodat je tot een weloverwogen beslissing kunt komen wat betreft je nieuwe cv-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.