Kosten combiketel

Als het tijd is om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, zijn er een groot aantal keuzes waar je voor komt te staan. Zo heb je het type ketel (vr, hr of hre), de capaciteit (CW1 tm CW6) en de keuze tussen een solo-of een combiketel. Al deze mogelijkheden hebben invloed op de prijs en op het rendement, dus het is belangrijk dat je de juiste cv-ketel mee naar huis neemt. Hier kun je lezen wat de prijzen zijn van de verschillende combiketels, welke factoren deze kosten beïnvloeden en vind je een aantal tips waarmee je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

De kosten

De onderstaande tabel geeft de gemiddelde bedragen weer van de uitgaven die je kunt verwachten omtrent het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van een combiketel. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Soort combiketel Prijs
Vr-ketel €1000 – €1500
Hr-ketel €1000 – €3000
Hre-ketel €10.000 – €12.000
Installatie €600 – €1000
Onderhoudscontract €5 – €10 per maand

 

Vr-, hr- en hre-ketels

Het type ketel dat je kiest is afhankelijk van het rendement dat je wilt behalen. Vr-ketels (verbeterd rendement) hergebruiken 90 procent van hun energie, vallen onder energieklasse C en worden daarom niet meer geproduceerd. Je kunt ze echter nog wel aanschaffen, maar de vraag is of dit een goed idee is. Hr-ketels (hoogrendementsketels) daarentegen hebben een energieklasse A en hergebruiken meer dan 100 procent van de energie als verwarmingsbron. Hierdoor zijn ze erg zuinig, zijn dit de meest verkochte cv-ketels op de markt op dit moment, en zal je zeker verschil merken in je energierekening. Hre-ketels zijn de nieuwste modellen. Naast een rendement van meer dan 100 procent, wekken deze ook hun eigen energie op die je vervolgens kunt verkopen aan je energiemaatschappij.

De capaciteit van de ketel

Natuurlijk is het ook erg belangrijk dat je de juiste capaciteit kiest voor jouw huishouden en het doeleinde van de ketel. Ketels zijn onderverdeeld in CW (Comfort Warmte) klassen wat het aantal liters dat de ketel per minuut kan opwarmen weergeeft. Er zijn ketels met CW1 klasse die 4 liter per minuut kunnen opwarmen en dus een kleine capaciteit hebben, en ketels met klasse CW6 die 20 liter kunnen verwerken. Deze laatste zijn geschikt voor huishoudens met een groot watergebruik en die op meerdere plekken tegelijk water nodig hebben.

Solo- of combiketel?

Het verschil tussen een solo- en een combiketel is dat een soloketel alleen het water voor de verwarming opwarmt en je hiernaast dus ook een boiler of een geiser nodig hebt voor je leidingwater. Een combiketel doet beide, waardoor je ruimte bespaart en onderhoudskosten. Hr-combiketels zijn verreweg de meest verkochte ketels in Nederland op dit moment.

De installatie

Het is belangrijk dat je goed controleert wat je krijgt voor het geld dat een installateur je biedt. Dit kan namelijk nogal eens verschillen en daardoor kunnen de geboden prijzen op offertes uiteenlopen. Het is niet de bedoeling dat je later voor verassingen komt te staan, omdat de monteur een bepaalde kostenpost niet op de offerte had gezet. Wat meestal is inbegrepen in een prijsopgaaf zijn de voorrijkosten, het verwijderen en afvoeren van de oude ketel, het installeren van de nieuwe ketel, het materiaal en het afstellen en inregelen van de nieuwe ketel. Hiermee heb je een compleet pakket en zal je een goed idee hebben van wat je zal moeten betalen.

Onderhoud van de combiketel

De laatste keuze die je hebt na het installeren is of je een onderhoudscontract wilt aangaan. Veel mensen doen dit, omdat je vroegtijdige vervanging, defecten en onveilige situaties tegengaat. Daarnaast zal een goed onderhouden combiketel beter presteren en daardoor continu een hoog rendement draaien. Voor een klein bedrag per maand kun je zo optimaal van je ketel gebruik maken.

Bespaar op de totaalkosten

Gemiddeld kun je dus wel rekenen op kosten van over de €2000 en dit is geen klein bedrag om even te moeten neerleggen. Hier lees je hoe je deze kosten laag kunt houden en je financiën onder controle.

  • Huur een ketel: heb je het geld op dit moment niet tot je beschikking of wil je geen omkijken hebben naar je ketel, dan kun je voor €25 – €35 per maand een ketel huren.
  • Kies een lokale monteur: soms is het voordeliger om een plaatselijke monteur in te huren en de ketel zelf los aan te schaffen, omdat je zo de voorrijkosten kunt vermijden.
  • Bekijk de regionale subsidies: omdat je met een combiketel energievriendelijker wordt kan het zijn dat er in jouw regio een subsidie beschikbaar is. Omdat dit per gemeente verschilt is het belangrijk dit na te vragen.

Vergelijk hier een aantal offertes

De enige manier om voor jou precies te weten hoeveel je voor je nieuwe cv-ketel zal betalen, is door het opvragen van offertes. Dit kun je hier gratis en vrijblijvend doen en het neemt maar een paar minuten in beslag. Vul je postcode in en een omschrijving van je wensen en onze vergelijkingstool zal binnen een korte tijd een aantal offertes voor je kunnen verzamelen. Deze vergelijk je vervolgens op de punten die voor jou van belang zijn, zodat je tot de beste en een weloverwogen beslissing kunt komen wat betreft jouw nieuwe combiketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.