Kosten vr-ketel

Vr-ketels mogen sinds september 2015 niet meer worden gemaakt. Dat is omdat ze niet langer voldoen aan de ErP richtlijn van de Europese Unie. Het is nog wel mogelijk om ze aan te schaffen, maar aangezien ze een energielabel C hebben, terwijl een hr-ketel een energielabel A laat zien, is het de vraag of dit de juiste keuze is. Als jouw ketel aan vervanging toe is, zal je voor een aantal keuzes komen te staan, en het type is hier maar één van. Hier lees je over de verschillende type ketels, wat je hiervoor gemiddeld betaalt en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Vr, hr en hre

Je kunt dus verschillende typen cv-ketel krijgen. Een verbeterd rendementsketel (vr-ketel) wordt sinds de jaren ’80 gemaakt en zet rond de 90 procent van de energie om in warmte. Hoogrendementsketels (hr-ketels) zetten meer dan 100 procent van deze energie om en zijn daarom op dit moment de meest verkochte ketels op de markt. Hre-ketels zijn erg in opkomst, omdat je met deze ketels ook energie kunt opwekken en aan je energiebedrijf kunt verkopen.

De kosten

De kosten worden vooral bepaald door het type ketel dat je kiest, maar er zijn ook andere factoren in het spel. Denk hierbij aan de capaciteit die je nodig hebt voor jouw huishouden, de installatie en het eventuele opnieuw aanleggen van leidingen en ook het onderhoud. Beneden vind je een tabel die de gemiddelde kosten per type cv-ketel weergeeft, inclusief BTW.

 

Soort ketel Prijs
Vr-ketel €1000 – €1500
Hr-ketel €1000 – €3000
Hre-ketel €10.000 – €12.000
Installatie €600 – €1000
Onderhoudscontract €5 – €10 per maand

 

Combi- of soloketels

Naast het type heb je ook de keuze uit een combiketel of een soloketel. Soloketels verwarmen alleen het verwarmingswater en wil je warm water in je leidingen dan wordt dit door een aparte boiler gedaan. Combiketels verwarmen het water voor beide systemen, zodat je met één apparaat al het warme water in je huis kan verschaffen.

De capaciteit

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een cv-ketel kiest die de juiste hoeveelheid water kan verwarmen voor jouw huishouden. Dit kun je aflezen uit de CW-klasse. CW staat voor Comfort Warmte en hoe hoger het nummer, hoe meer water de ketel per minuut kan verwarmen. Een CW1-ketel is bijvoorbeeld erg geschikt voor in de keuken, maar omdat deze maar 4 liter per minuut verwarmt kun je hier niet ook mee douchen. Een CW6-ketel aan de andere kant kan gebruikt worden voor al het water in huis en verwarmt per minuut 20 liter water. Ook is het hiermee mogelijk om de afwas te doen terwijl iemand anders een bad neemt. De keuze die je maakt hangt af van je watergebruik en het doeleinde van de ketel.

De installatie

Je hebt het type ketel bepaald en de capaciteit die je nodig hebt, nu is het tijd om te denken aan de installatie. Het hangt af van je situatie, maar voor het installeren ben je gemiddeld tussen de €600 en €1000 kwijt. Deze prijs kan variëren, omdat er soms leidingen moeten worden verlegd of een condensatieafvoer moet worden aangelegd. Ook zullen sommige prijzen die je krijgt inclusief voorrijkosten en afvoer van de oude ketel zijn en andere niet. Bekijk dus goed wat je krijgt voor een bepaalde prijs, voordat je met een monteur in zee gaat.

Onderhoud

Als laatste kan het goed onderhouden van je ketel de levensduur en veiligheid van je installatie positief beïnvloeden. Je kunt een contract aangaan met de leverancier van je cv-ketel of dit zelf ergens anders regelen. Hoe dan ook, goed onderhoud van je ketel is belangrijk zodat je het optimale rendement eruit blijft halen.

Hou de kosten in bedwang

Een ketel, de installatie, een onderhoudscontract; het is allemaal niet goedkoop. Toch kun je met een nieuwe ketel flink beginnen met sparen op je energiekosten, vooral als je hiervoor een conventionele ketel had. Het geld zal je dus wel moeten neerleggen en hier vind je een aantal tips waarmee je deze uitgaven laag kunt houden.

  • Overweeg hr: vr-ketels worden niet meer gemaakt en door verschillende leveranciers ook niet meer verkocht. Een hr-ketel is niet erg veel duurder, maar levert je wel aanzienlijk meer geld op door het hogere rendement dat het laat zien.
  • Huur een ketel: wil je wel een ketel, maar wil je hier geen omkijken naar hebben? Dan kun je voor €25 – €35 per maand een ketel huren. Zo is het ook niet nodig om een groot bedrag neer te moeten leggen voor de aanschaf.
  • Een plaatselijke monteur: soms zijn de tarieven van lokale monteurs lager, maar je zal zo ook besparen op de voorrijkosten.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Tijd om te kijken wat er voor jouw situatie op de markt beschikbaar is, en dat doe je door het vergelijken van offertes. Alleen als je meerdere opties bekeken hebt, weet je wat de beste keuze zal zijn. Onze vergelijkingstool kun je helpen aan een aantal offertes speciaal voor jouw situatie. Dit is gratis en vrijblijvend, maar kan je een eind op weg helpen richting een nieuwe cv-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.