Beste cv-ketels

Het is tijd om een nieuwe cv-ketel te kopen. De gemiddelde levensduur van een ketel is circa 15 jaar, daarna zullen er te veel gebreken kunnen komen en is de ketel een stuk minder efficiënt. Een nieuwe ketel zal je in eerste instantie geld kosten, maar deze zijn aanzienlijk duurzamer en daardoor zal je energie gaan besparen. Maar welke ketel kies je? Hier vind je een overzicht van de cv-ketels die als beste uit de cv-ketel test van de Consumentenbond zijn gekomen in september 2016. Je kan lezen over de prijzen, de kenmerken en uiteindelijk vind je een aantal tips waarmee je geld kan besparen op de aanschaf.

De test van de Consumentenbond

In september 2016 heeft de Consumentenbond 17 cv-ketels getest en daar de twee beste uitgekozen. De resultaten zijn gebaseerd op kwaliteit en niet op prijs. Dat komt doordat de totaalkosten van een cv-ketel vaak uit prijs en installatie bestaan. Daardoor kunnen de prijzen verschillen en is het niet mogelijk om hier een vergelijking van te maken. De Consumentenbond heeft daarom besloten de prijs voor ‘beste koop’ niet uit te reiken in deze test.

De ketels en de prijzen

Hieronder vind je een tabel met de prijzen voor de 5 ketels die als beste uit de test zijn gekomen. De eerste twee hebben hiervoor de ‘beste uit de test’ titel ontvangen. Deze prijzen zijn inclusief BTW en installatie.

 

Merk en model cv-ketel Score consumentenbond Prijs
Atag i36EC Beste uit de test, score 7,7 €1750
Remeha Tzerra Plus CW4 Beste uit de test, score 7,7 €1200
Vaillant Eco TEC plus VHR 30-34/5-5 Score 7,6 €1800
Remeha Tzerra Plus CW5 Score 7,5 €1350
Remeha Calenta 40C CW5 Score 7,4 €1550

 

Hr-ketels, combiketels en CW-waarden

Voordat er een overzicht wordt gegeven van de prestaties van de twee beste hr-ketels is het belangrijk dat de terminologie kort wordt toegelicht. Een hr-ketel is een ketel die de energie die wordt opgewekt tijdens het verwarmen van het water hergebruikt om het retourwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water weer op temperatuur te brengen. Hr-ketels hebben daarom een Energiewaarde van A of hoger. Een combiketel, in tegenstelling tot een soloketel, verwarmt zowel je kraanwater als je verwarmingswater. Je hebt hier dus heen aparte boiler of geiser meer bij nodig. Daarnaast zal de afkorting CW veel voorkomen. Dit geeft weer hoeveel water een hr-ketel kan verwarmen in één minuut. Hoe hoger deze waarde, hoe meer water het kan verwarmen en dus hoe groter de capaciteit van de ketel.

Atag i36EC

Deze ketel van Atag is een hr-combiketel met een CW-waarde van 5. Het heeft een vermogen van 28,9 kW, kan 11,5 liter water per minuut tot 60 graden opwarmen en 20,5 liter op 40 graden. Een bad van 100 liter kan dus in 5 minuten gevuld worden. Je kan met deze hr-ketel op meerdere plekken in huis tegelijkertijd warm water gebruiken en omdat het een doorstroomketel is, en dus het water verwarmd wanneer dat nodig is, is hij erg zuinig.

Remeha Tzerra Plus CW4

Deze ketel is een hr-combiketel van het type CW4. Het heeft een vermogen van 24,8 kW en kan 7,5 liter water tot 60 graden verwarmen in één minuut. Voor water van 40 graden kan het 13 liter verwarmen in dezelfde tijd. Om een bad van 100 liter te vullen met water van 40 graden ben je ongeveer 8 minuten kwijt. Je kan met deze ketel echter niet gelijktijdig op twee plekken in huis warm water gebruiken. Deze ketel is dus geschikt voor bijvoorbeeld een tweede badkamer. Daarnaast heeft het een doorstroomsysteem waardoor het energieverbruik minder is.

Bespaar op je uitgaven

Deze ketels zijn dus volgens de Consumentenbond stuk voor stuk een goede aankoop. Vooral Remeha ketels komen erg goed uit de test. Het aanschaffen van een nieuwe hr-ketel is echter een uitgave die aardig kan oplopen, vooral als er leidingen moeten worden verlegd of een condensatieafvoer moet worden geplaatst. Daarom vind je hier een aantal tips waarmee je deze kosten laag kan houden.

  • Koop je hr-ketel in de zomer: doordat de verkoop van cv-ketels in de zomer terugloopt, kan je tijdens deze periode soms interessante aanbiedingen vinden.
  • Kies een lokale monteur: je zal een goede vergelijking moeten maken, maar soms is het goedkoper om een lokale monteur te zoeken voor de installatiewerkzaamheden. Je bespaart daarnaast ook aanzienlijk op de voorrijkosten.
  • Onderhoud: wil je optimaal gebruik kunnen maken van het rendement van je ketel en hier zo lang mogelijk van genieten, dan kan je het beste meteen ook een onderhoudscontract afsluiten.

Geld besparen door te vergelijken

Het is altijd goed om alle opties te bekijken voordat je tot een aankoop overgaat. Dat wordt gedaan door het opvragen van offertes en deze op punten te vergelijken zoals service, kwaliteit en prijs. Wij kunnen je hierbij helpen. Gebruik vrijblijvend onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten gespecificeerd op jouw vraag. Deze kan je vervolgens gebruiken om tot een beslissing te komen wat betreft jouw nieuwe hr-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.