Landelijke subsidies

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Of wil je je energieverbruik verbeteren door een betere cv-ketel aan te schaffen? Dan zal je een eenmalige investering moeten doen. Toch is deze investering vaak zeer de moeite waard, omdat je aanzienlijk minder energie zal gebruiken om je water te verwarmen. Dit zie je terug op je energierekening en je CO2-uitstoot die hierdoor zal verminderen waardoor je het milieu minder belast. De regering heeft geld ter beschikking gesteld voor iedereen die energiebesparende maatregelen treft, en hier kun je lezen welke dit zijn.

De kosten

Voordat we overgaan op wat er financieel mogelijk is, is het nodig om op een rijtje te zetten wat je precies kwijt bent aan een nieuwe cv-ketel. Uiteraard verschillen de prijzen per merk, per soort ketel, per installateur en per grootte van de ketel, maar in de tabel die volgt kun je de gemiddelde prijzen vinden voor de drie meest gangbare cv-ketels op de markt, inclusief BTW.

 

Soort ketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie €600 – €1000
Onderhoudscontract €5 – €10 per maand

 

Hier moet wel bij gezegd worden dat vr-ketels niet meer mogen worden geproduceerd, omdat ze niet langer voldoen aan de regels van de Europese wetgeving. Met een energielabel C, zijn deze niet milieuvriendelijk genoeg meer. Je kunt ze echter nog wel aanschaffen, al worden ze door veel leveranciers al van de schappen gehaald. Een hr-combiketel is op dit moment in Nederland de populairste keuze.

De subsidies

In verband met bezuinigingen zijn de subsidies die voorheen beschikbaar waren voor het plaatsen van hr- en hre-ketels niet meer van kracht. Op landelijk niveau is er alleen voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel dan ook geen geld beschikbaar. Dat is jammer, want dit was er voorheen wel. Deze subsidies zijn echter ten einde gelopen en niet vernieuwd. Er is wel geld beschikbaar voor het aanleggen van pelletkachels, biomassaketels, warmtepompen en zonneboilers. Dit zijn allen alternatieven voor een hr-ketel die voor een duurzame verwarming van je huis zorgen. Vaak worden hre-ketels gecombineerd met warmtepompen of zonneboilers, dus als dit een optie voor je is, kun je dit overwegen. Kijk hiervoor naar de Investeringssubsidie Duurzame Energie die nog loopt tot 31 december 2020.

Energieleningen

Wat je wel kunt doen, is de aanschaf van je nieuwe cv-ketel financieren door middel van een energielening. Dit is weliswaar geen subsidie, maar in zekere zin wel financiële steun. Je kunt een bedrag lenen vaak van tot de €25.000 en dit met een zeer aantrekkelijke rente en schappelijke termijnen terugbetalen, mits je dit investeert in een energiebesparende maatregel. De voorwaarden kunnen per lening verschillen dus als je deze optie overweegt, zorg dan dat je deze duidelijk gelezen hebt.

Regionale subsidies

Kom je niet in aanmerking voor de landelijke subsidie, omdat je enkel en alleen een cv-ketel wilt aanschaffen dan kun je dit ook nog op regionaal niveau natrekken. Sommige gemeentes hebben geld beschikbaar gesteld voor groene daken en andere voor het plaatsen van zonneboilers, dus misschien heeft jouw gemeente een bedrag weggelegd voor het plaatsen van hr-ketels. De kans is klein, maar het is het proberen waard.

Kosten besparen op je nieuwe ketel

Eigenlijk komt het erop neer dat de financiële steun alleen voor het aanschaffen van een hr-ketel niet bestaat. Op een groene lening na, zal je deze altijd moeten combineren met een andere maatregel om in aanmerking te komen voor geld van de overheid. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten voor een nieuwe cv-ketel laag kunt houden.

  • Doe goed onderhoud: onder het mom van voorkomen is beter dan genezen. Wil je optimaal gebruik maken van het rendement en energieverbruik van je ketel, wil je zo min mogelijk energie verbruiken en de kans op defecten verminderen? Dan is goed onderhoud essentieel.
  • Koop je ketel tijdens de zomermaanden: tijdens deze periode kun je vaak goede aanbiedingen vinden voor cv-ketels, omdat ze dan het minst verkocht worden.
  • Huur een ketel: voor een bedrag van tussen de €25 en €35 per maand kun je een ketel huren. Deze zal nooit jouw eigendom worden, maar zo heb je er geen omkijken naar en hoef je geen grote investering te doen.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Geld besparen door je door offertes te vergelijken. Het opvragen van offertes kan echter een tijdrovende en saaie klus zijn. Gelukkig is onze vergelijkingstool in staat deze klus van je over te nemen. Vul je postcode in en een omschrijving van je vraag, en de tool kan doelgericht zoeken naar offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je zonder verplichtingen met elkaar vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt. Alleen als je meerdere opties hebt bekeken kun je tot de beste beslissing komen wat betreft de aanschaf van jouw nieuwe cv-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.