Provinciale ketel subsidies

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Of wil je je energieverbruik misschien verbeteren? Dan kun je een nieuwe cv-ketel aanschaffen. Vandaag de dag zijn er drie ketels die veel worden verkocht, namelijk de vr-ketel, de hr-ketel en de hre-ketel. Vr-ketels worden niet meer geproduceerd, omdat ze niet meer kunnen voldoen aan de regelgeving van de Europese Unie. Het rendement is simpelweg niet hoog genoeg. Hier is dan ook geen financiële steun voor te krijgen. Denk je eraan om en hr- of een hre-ketel aan te schaffen, dan kan het mogelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Welke dit precies zijn, kun je hier lezen.

Wat zijn de kosten?

Voordat we overgaan op de subsidiemogelijkheden is het eerst noodzakelijk om te kijken wat je hier precies aan zal uitgeven. Het is echter niet met zekerheid te zeggen, omdat de kosten voor jou afhangen van de capaciteit van de ketel, het soort ketel en ook het merk van de ketel. Toch is het mogelijk een gemiddelde te geven en deze kun je vinden in de volgende tabel. Alle bedragen zijn inclusief BTW.

 

Soort ketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie €600 – €1000
Onderhoudscontract €5 – €10 per maand

 

Wat is er op regionaal niveau beschikbaar?

Helaas is het antwoord op deze vraag: vrij weinig. Voor het plaatsen van alleen een hr-ketel zijn nauwelijks subsidies te vinden. Dit was vroeger wel anders, maar sindsdien zijn deze subsidies afgelopen en niet verlengd. Ter compensatie zijn de prijzen voor nieuwe hr-ketels verlaagd. Wat er op regionaal niveau wel beschikbaar is, verschilt per gemeente. Sommige hebben subsidies voor bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp en andere voor het laten aanleggen van een groendak. Het is toch zeker wel de moeite waard om te kijken wat er in jouw provincie wordt aangeboden, omdat je misschien kunt overwegen je woning nog energievriendelijker te maken. Doe je dit niet, dan is je kans op financiële steun middels een provinciale subsidie vrij klein.

Wat is er op landelijk niveau beschikbaar?

Ook op landelijk niveau is er alleen voor het plaatsen van een hr-ketel geen subsidie beschikbaar op dit moment. Ben je echter geïnteresseerd om je huis duurzaam te verwarmen, dan kun je overwegen om een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel aan te schaffen. Dit zijn of alternatieven voor een hr-ketel of worden vaak gecombineerd met een hre-ketel. Ben je hierin geïnteresseerd, dan kun je tot 31 december 2020 aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Groene leningen

Een andere vorm van financiële steun is een groene lening. Dit zijn leningen die kunnen worden terugbetaald met een laag rentepercentage en onder zeer schappelijke voorwaarden, mits je het geld investeert om je huis energievriendelijker te maken. Het aanschaffen van een hr-ketel valt hier ook onder. Let wel op, de voorwaarden kunnen per lening verschillen, dus zorg ervoor dat je de beste kiest voor jouw situatie.

Geld besparen op je nieuwe hr-ketel

Helaas is de conclusie dus dat je voor een hr-ketel alleen niet of nauwelijks financiële steun kunt verwachten van de overheid. Schaf je echter andere duurzame vormen van verwarming aan, in combinatie met een hr-ketel dan is het een andere zaak en kun je zowel op regionaal als op landelijk niveau wat ontvangen. Is dit voor jou geen optie, dan kun je hier een aantal andere tips vinden waarmee je de kosten voor jouw nieuwe cv-ketel laag kunt houden.

  • Koop je ketel als het warm is: tijdens de zomermaanden zijn er vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen op cv-ketels, omdat dan de verkoop het laagst is. Kun je wachten en de markt in de gaten houden, dan kun je soms een mooi koopje op de kop tikken.
  • Huur een cv-ketel: dit is een prima optie als je geen groot bedrag kunt investeren en je geen omkijken wilt hebben naar je ketel. Voor een bedrag van tussen de €25 en €35 per maand kun je al een geschikt model huren.
  • Kies een plaatselijke monteur: voor het installeren van je cv-ketel, maar ook voor de leverancier kun je het beste plaatselijk kijken. Daarmee bespaar je op transport- en voorrijkosten.

Vergelijk hier een aantal offertes

De beste manier om de planning van jouw klus te beginnen is door het vergelijken van offertes. Dit doe je makkelijk hier, met onze vrijblijvende vergelijkingstool. Onze tool kun je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes en het enige dat je hoeft te doen is het invullen van je postcode en een omschrijving geven van je klus. Zo kun je snel en makkelijk beginnen met het vergelijken van de mogelijkheden die je hebt om tot de juiste beslissing te komen wat betreft de aanschaf van jouw cv-ketel.

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.