Cv-ketel kopen (aandachtspunten)

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Daarna is het tijd om naar vervanging te zoeken. De kosten die je hebt als je de ketel langer houdt zijn groter dan de baten, aangezien het energieverbruik niet meer optimaal is en de kans op defecten groter wordt. Daarnaast zal een nieuwe ketel je aanzienlijk besparen op je stookkosten. Cv-ketels worden gemaakt met een zeer hoge energieklasse en kunnen nu zelfs zelf energie opwekken die je weer kunt verkopen aan je energiebedrijf. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden wil je de juiste ketel kopen voor jouw situatie.

Het soort ketel

Je kunt meestal drie soorten cv-ketel krijgen. Een vr-ketel (verbeterd rendement), een hr-ketel (een hoogrendementsketel) en een hre-ketel. Vr-ketels zijn al sinds de jaren ‘80 in omloop, maar worden niet meer geproduceerd, omdat ze niet langer voldoen aan de regels van de Europese Wetgeving. Je kunt ze nog wel kopen, al hebben vele leveranciers ze al van de schappen gehaald. Van een vr-ketel kun je maximaal 90 procent rendement verwachten. Een hr-ketel, daarentegen, brengt meer dan 100 procent rendement binnen en heeft een energieklasse A. Hier betaal je meer voor, maar niet aanzienlijk, en dit geld kun je snel terugverdienen op de energiekosten die je bespaart. Een hre-ketel is een hr-ketel die ook energie opwekt. Zo heb je je eigen energiebron in huis en wat je hieraan verdient kun je terug   verkopen aan je energiebedrijf.

De kosten

Natuurlijk speelt je budget ook een rol. De volgende tabel geeft nogmaals de kenmerken van de verschillende ketels weer, inclusief de kosten. Ook andere uitgaven omtrent het aanschaffen en onderhouden van een ketel worden gegeven. De bedragen zijn inclusief BTW.

 

Soort ketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie   €600 – €1000
Onderhoudscontract   €5 – €10 per maand

 

Combi- of soloketel?

Naast het soort ketel heb je de keuze tussen een combiketel en een soloketel. Een soloketel verzorgd alleen de verwarming in huis, dus niet het water dat door de leidingen stroomt. Een combiketel doet beide en bespaart dus ruimte, kosten en onderhoud. De meest gangbare ketels van dit moment zijn hr-combiketels, om het hoge rendement en het gemak om al het water op één plek te verwarmen.

De capaciteit

Hoeveel water gebruikt jouw huishouden? Wat is het doeleinde van de cv-ketel? Dit zijn vragen als je de capaciteit van je nieuwe ketel moet bepalen. Dit wordt uitgedrukt in een CW-waarde die je vindt bij de specificaties van de ketel. CW staat voor Comfort Warmte en omschrijft het aantal liters water een cv-ketel per minuut kan verwarmen. In de volgende tabel kun je zien hoeveel dit precies is.

 

CW-klasse Verwarmde liters per minuut
CW1 4
CW2 6
CW3 10
CW4 13
CW5 17
CW6 20

 

De offerte

Waar je ook rekening mee moet houden is dat sommige leveranciers bepaalde services wel zullen betrekken in hun offertes en anderen niet. Denk hierbij aan voorrijkosten of het inregelen van de ketel. Zorg er altijd voor dat je een compleet kostenplaatje hebt, inclusief voorrijkosten, verwijdering en afvoer van de oude ketel, installatie van de nieuwe ketel, het materiaal en het inregelen en afstellen, anders kun je bij de eindfactuur voor verassingen komen te staan.

Kosten besparen

Al naar gelang de keuzes die je maakt en het doeleinde van de ketel, kom je tot een eindprijs. Soms ligt deze hoger dan verwacht. Hier lees je hoe je deze zo laag mogelijk kunt houden.

  • Onderhoud: goed onderhoud door middel van een onderhoudscontract zorgt ervoor dat de ketel altijd optimaal werkt en dat je dus het beste rendement en energieverbruik kan verwachten. Ook zal de kans op defecten hierdoor verminderen en de levensduur van de ketel verlengd worden.
  • Huur een cv-ketel: dit is ook een optie. Voor een bepaald bedrag per maand (in plaats van een eenmalig groot bedrag) kun je een ketel huren en daar geen zorgen over hebben. De ketel zal echter nooit van jou zijn.
  • Subsidies: als je energiebesparende maatregelen treft, kan het zijn dat er op regionaal niveau soms een potje met geld beschikbaar is om je financieel te ondersteunen. Of dit in jouw regio het geval is kun je alleen achterhalen door dit bij je gemeentehuis na te gaan.

 

Begin hier met het verzamelen van offertes

Het vergelijken van offertes is de eerste stap in de richting van een nieuwe cv-ketel. Alleen op die manier kun je verschillende opties bekijken en de juiste keuze maken voor jouw situatie. Gebruik hiervoor onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd ontvang je een aantal vrijblijvende offertes. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is je postcode en gegevens van je klus in te geven in de tool. Met deze service kun je makkelijk en snel tot een beslissing komen wat betreft jouw nieuwe cv-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.