Cv-ketel lek

Er zijn verschillende soorten problemen die je kunt krijgen met je cv-ketel en één hiervan is een lekkage. Als het water minder hard uit de kraan komt, je moet je cv-ketel regelmatig bijvullen of je moet hard stoken om het huis warm te krijgen, kan dit op een lek duiden. Maar dit hoeft ook niet het geval te zijn. Hier vind je de kosten voor het laten opsporen van een lekkage, wat je zelf kunt doen voordat je de professionals inschakelt, wat je betaalt als en hoe je de kosten omtrent je cv-ketel laag kunt houden.

De kosten

Vermoed je dat je een lekkage hebt in je cv-ketel of verwarmingssysteem, dan kun je een professioneel bedrijf inhuren om dit te repareren. De kosten hiervoor hangen af van het tijdstip dat je deze mensen inschakelt en de complexiteit van je probleem. Tijdens het weekend en ’s avonds zal je meer betalen en als het lek moeilijk te vinden is ook. In de tabel vind je de kosten hiervoor inclusief materiaal, BTW en arbeidskosten. Eventuele voorrijkosten en toeslagen komen hier nog bovenop.

 

Soort service Gemiddelde prijs per uur
Lekkage opsporen €60
Lekkage repareren €60
Voorrijkosten €35 eenmalig

 

Wat kun je zelf doen?

Voordat je deze kosten gaat maken, is het echter mogelijk zelf te kijken of je ten eerste wel een lek hebt en of je het probleem ten tweede misschien zelf kunt verhelpen. Door stap voor stap de volgende instructies te volgen, kun je allicht veel kosten besparen.

Controleer de druk in de ketel

Je kunt zelf de waterdruk controleren door te kijken naar de manometer. Deze is bij de meeste cv-ketels gewoon aan de voorkant te vinden. De druk hoort tussen de 1,8 en 2,1 te staan en als dit bij jou zo is, dan is er geen sprake van lekkage. Is de druk te laag, dan kun je overgaan op het ontluchten van je radiatoren of het bijvullen van de cv-ketel.

Het ontluchten van de radiatoren

Voordat je hieraan begint, is het belangrijk dat je de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact trekt en dat de thermostaat laag staat. Heb je dit gedaan, wacht dan minstens een kwartier en pak de ontluchtingssleutel en een handdoek. Op de radiator bevindt zich een ontluchtingsventiel. Gebruik de sleutel en draai dit ventiel een halve slag tegen de klok in. Terwijl je dit doet houd je de handdoek eronder zodat je ontsnappend water kunt opvangen. Hoor je een sissend geluid, dan ontsnapt er lucht uit de radiator. Is het sissen afgelopen, dan sluit je het ventiel weer en ben je klaar.

Het bijvullen van de cv-ketel

Hier heb je een waterkraan en een vulslang voor nodig. Als het goed is, is er een waterkraan vlak bij de cv-ketel. Om geen lucht de ketel in te krijgen, sluit je de vulslang eerst aan op de waterkraan en laat je deze langzaam vollopen. Wanneer deze vol is, doe je de kraan dicht en sluit je hem aan op de cv-ketel. Draai de kraan weer open zodat het water de ketel binnenstroomt en doe dit totdat de manometer weet tussen de 1,8 en 2,1 staat. Draai alle kranen weer dicht, verwijder de slang en sluit de cv-ketel weer aan.

Verdere handelingen

Nadat je je radiatoren hebt ontlucht en de cv-ketel hebt bijgevuld is het belangrijk dat je een aantal dagen wacht en de cv-ketel gewoon gebruikt. Kijk dan nog eens naar de manometer. Staat deze nog steeds tussen 1,8 en 2,1, dan heb je het probleem weten te verhelpen. Is de druk weer verlaagd, dan wijst dit op een lekkage. Dit kan overal zijn, in leidingen, radiatoren, in de verdeler en in je warmtewisselaar. In dit geval kun je zelf proberen het lek op te sporen, maar zal je altijd de hulp in moeten roepen van een professioneel reparatiebedrijf.

Kosten besparen

De kosten omtrent cv-ketels zijn vaak hoog. Of dit nu een lekkage betreft, een ander defect of een nieuwe ketel, je moet vaak een flinke investering doen. Hier lees je hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

  • Hou het plaatselijk: door een plaatselijke leverancier of monteur in te schakelen, kun je besparen op de voorrijkosten of soms de voorrijkosten volledig vermijden. Daarnaast heb je daarmee alle relevante regionale kennis en contacten binnen handbereik.
  • Goed onderhoud: door een onderhoudscontract voor je cv-ketel af te sluiten, kun je de kans op defecten in de toekomst verminderen en soortgelijke situaties voor zijn.
  • Huur een cv-ketel: voor een maandelijks bedrag van tussen de €25 en €35 kun je een cv-ketel huren. Deze zal nooit van jou zijn, maar je hebt er verder ook geen omkijken naar, omdat onderhoud en reparaties zijn inbegrepen in de prijs.

Bespaar hier met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Ben je bang dat jij een lekkage hebt en wil je in contact gebracht worden met een reparatieservice? Of wil je zonder jezelf ergens toe te verplichten weten hoeveel jij kwijt zou zijn als je een nieuwe cv-ketel zou aanschaffen? Vul dan je gegevens in in onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd kun je een aantal offertes verwachten gespecificeerd op jouw probleem. Deze kun je gebruiken bij het maken van de juiste beslissingen voor jouw situatie.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.