Kosten hr-ketel

Een nieuwe verwarmingsketel aanschaffen is een investering die iedereen een keer moet maken. Misschien is je oude ketel defect geraakt, of je wilt energiezuiniger leven. De meest gekozen optie op dit moment is een hr-ketel. Dit is een combiketel die de verloren warmte gebruikt om het retourwater voor te verwarmen. Hr staat voor hoog rendement, en je zal na de installatie zeker een verschil merken in je energierekening. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor een nieuwe hr-ketel, welke factoren deze prijs beïnvloeden en hoe je de kosten laag kunt houden.

De prijs

Allereerst de prijs. Hr-ketels worden vaak onderverdeeld in verschillende klassen. Dit worden ook wel de Comfort Warm water (CW) klassen genoemd en hoe hoger het nummer, hoe meer warm water de ketel per minuut kan aanmaken. De klasse die je kiest hangt dus vooral af van hoeveel water je gebruikt in jouw huishouden. In de volgende tabel vind je deze prijzen, inclusief BTW.

 

Soort hr-ketel Gemiddelde kosten
CW3 ketel €1100
CW4 ketel €1200
CW5 ketel €1500
CW6 ketel €2200
Gemiddelde installatiekosten €600 – €1000 per klus

 

Hoe werkt een hr-ketel?

Een hr-ketel is een combiketel, wat betekent dat het zowel als een geiser als een cv-ketel werkt. Je kunt je verwarmingswater en je leidingwater met één ketel verwarmen. De hr-ketel werkt op aardgas waarmee het het water verwarmt. De energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om een warmtewisselaar te verwarmen. Het koude retourwater gaat door de warmtewisselaar, waar het condenseert en dus kou onttrekt uit het water. Omdat het water dat terugkomt al enigszins verwarmd is, is er dus minder energie nodig om het op temperatuur te brengen. Je kunt een hr100-, hr104- of een hr107-ketel kiezen, afhankelijk van het rendement dat je zou willen terugzien.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Naast de klasse zijn er een aantal andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Zo kan de ene installateur bijvoorbeeld apart geld vragen voor het afvoeren van je oude ketel, terwijl dit bij de andere inbegrepen is. Als het nodig is om leidingwerk te verleggen, of er moet een condensatieafvoer worden geïnstalleerd, dan zal je ook meer moeten betalen. Factoren als de voorrijkosten en het inregelen van de nieuwe ketel kunnen de prijs ook beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat je tijdens je planningsfase goed naziet wat er wel en niet bij de prijs zit inbegrepen voordat je met iemand in zee gaat.

Een onderhoudscontract

Een andere kostenpost kan zijn het onderhoud van de hr-ketel. Het is belangrijk dat dit gebeurd, zodat je minder defecten zal hebben en de ketel veilig kan werken, maar ook hier moet je voor betalen. Vaak zijn deze kosten tussen de €5 en €10 per maand, afhankelijk van het bedrijf, de ketel en de services die zijn inbegrepen. Dit is zeker iets om te overwegen, omdat je door goed onderhoud te plegen de levensduur verlengt, maar ook altijd het juiste rendement terugkrijgt.

Subsidies en andere financiële hulpmiddelen

De aanschaf van een hr-ketel wordt niet gedekt middels een landelijke subsidie. Wel zijn er soms potjes beschikbaar op regionaal niveau en dit kun je controleren bij je gemeente. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt dus grotendeels af van waar je woont. Daarnaast kun je overwegen een Energielening af te sluiten. Dit zijn leningen speciaal ontworpen voor het financieren van energiebesparende maatregelen in huis. Je kunt hier vaak een bedrag opnemen voor een klein rentepercentage. Er zijn verschillende van dit soort leningen beschikbaar, dus ook hier is enig onderzoek vereist.

Hou de kosten onder controle

Het zal dus lastig zijn om in aanmerking te komen voor een subsidie en de investering in een nieuwe hr-ketel is niet gering. Uiteindelijk zal je hier geld mee besparen, maar toch is het een bedrag dat je zal moeten neerleggen. Hier vind je een aantal tips waarmee je controle kunt houden over je uitgaven.

  • Huur een ketel: als je dit bedrag niet kunt ophoesten, maar wel maandelijks kunt betalen, kun je in plaats van een lening te nemen ook een ketel huren. Je zal de ketel nooit zelf bezitten, maar onderhoud zit vaak bij de prijs inbegrepen. Je kunt rekenen op een maandelijkse uitgave van tussen de €25 en €35.
  • Neem een plaatselijke installateur: natuurlijk zal je een goede berekening moeten maken, maar vaak zijn plaatselijke monteurs goedkoper omdat er geen of nauwelijks voorrijkosten in rekening gebracht hoeven te worden.
  • Koop je hr-ketel in de zomer: omdat er tijdens de zomermaanden aanzienlijk minder ketels worden verkocht, zijn ze in deze maanden vaak in de aanbieding.

Vergelijk en bespaar

Ben je geïnteresseerd en zou je willen weten wat de precieze kosten zijn voor jouw situatie? Dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken. Je verplicht jezelf nergens toe, maar door je gegevens in te voeren zal je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens op de punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je tot een weloverwogen beslissing komt wat betreft jouw nieuwe hr-ketel.

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.