Kosten cv-ketel

De gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel is 15 jaar. Daarna kan het zijn dat de ketel defecten gaat vertonen, dat het meer energie gebruikt dan nodig of dat hij gewoon oud is. Tegen die tijd is het nodig om te gaan zoeken naar een vervanging. Dit zal ook jouw energieverbruik verbeteren, omdat cv-ketels steeds zuiniger worden. Ben jij aan een nieuwe cv-ketel toe? Dan kun je hier lezen welke opties je hebt, hoeveel je hiervoor betaalt en hoe je de uitgaven onder controle kunt houden.

Vh-ketels, hr-ketels, cv-ketels, hre-ketels en boilers

De term cv-ketel is een overkoepelende term voor alle verwarmingsketels op de markt. Conventionele ketels vind je nog wel in woningen, maar worden niet meer gemaakt. Tegenwoordig heb je de keuze uit vh-ketels, hr-ketels en hre-ketels die elk een ander rendement opleveren. Je kunt deze krijgen in een combiketel uitvoering, wat betekent dat je met één ketel zowel je verwarmingswater als je leidingwater kunt verwarmen, of als soloketel die alleen voor de verwarming is bedoeld. Dan zal je ook een boiler nodig hebben voor het verwarmen van je leidingwater. De ketel die je kiest is dus afhankelijk van je situatie en van je budget.

De kosten

De kosten voor een nieuwe cv-ketel hangen dus af van welke ketel je kiest, maar ook van de capaciteit. De volgende tabel geeft de kosten weer van de verschillende type ketels en de kenmerken, inclusief BTW.

 

Soort ketel Kenmerken Prijs
Vr-ketel Verbeterd rendementsketel. Ongeveer 90 procent van de energie wordt omgezet in warmte. €1000 – €1500
Hr-ketel Hoogrendementsketel. Meer dan 100 procent van de energie wordt omgezet in warmte. €1000 – €3000
Hre-ketel Een hoogrendementsketel die ook elektriciteit opwekt, 140 procent van de energie wordt omgezet in warmte en elektriciteit €10.000 – €12.000
Installatie   €600 – €1000

 

Het type ketel

Het soort combiketel dat je kiest hangt dus ook af van het rendement dat je ervan verwacht. Een verbeterd rendement ketel (vr-ketel) brengt minder warmte op dan een hoog rendement ketel (hr-ketel). Een hre-ketel wekt daarnaast ook zijn eigen energie op. Hoe hoger het rendement, hoe meer je betaalt, maar hoe meer je ook terugverdient. De meest verkochte cv-ketels op dit moment zijn hr-ketels. Deze kun je krijgen als hr100 (hergebruikt 100 procent of meer van de energie), hr104 (hergebruikt 104 procent of meer van de energie) en hr107 (hergebruikt 107 procent of meer van de energie) uitvoeringen.

De Comfort Warmte klasse

De CW-klasse van de ketel geeft aan hoeveel water het per minuut kan verwarmen en afgeven. Hoe groter het nummer, hoe hoger de capaciteit. Voor een gezin met een groot waterverbruik is het dus beter dat je een ketel neemt met een hogere CW-waarde, omdat je anders snel het maximum hebt bereikt. CW1 ketels verwarmen bijvoorbeeld 4 liter per minuut en zijn geschikt voor onder andere de keuken. CW6 ketels, daarentegen kunnen 20 liter per minuut verwarmen en kunnen meerdere kranen tegelijk voorzien. Een CW1 ketel kun je krijgen vanaf €900 per stuk terwijl CW6 ketels al gauw een paar duizend euro’s kosten.

Financiële steun

Wil je een goede ketel aanschaffen en daarmee je energieverbruik verlagen? Dan kan het zijn dat hier op regionaal niveau een subsidie voor beschikbaar is. Niet alle gemeentes hebben geld ter beschikking dus of je in aanmerking komt hangt vooral af van waar je woont. Op landelijk niveau is er helaas geen subsidie meer, tenzij je de ketel combineert met een zonneboiler of een warmtepomp. Dan kan de Investeringssubsidie Duurzame Energie een optie voor je zijn. Daarnaast zijn er ook energieleningen, voor als je het geld op dit moment niet hebt. Je kunt dan een bedrag lenen tegen een lager rentepercentage, mits je dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Hou de kosten laag

Er is dus niet veel financiële steun van de overheid, en de kosten voor een nieuwe cv-installatie kunnen wel snel oplopen. Vooral als er leidingen of een condensatieafvoer moeten worden aangelegd. Hier vind je een paar tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Neem een plaatselijke leverancier: hiermee vermijdt of verminder je de voorrijkosten. Soms kan het goedkoper zijn om een losse ketel aan te schaffen en deze door een plaatselijke monteur te laten installeren.
  • Onderhoud: als je een onderhoudscontract afsluit (€5 – €10 per maand) zorg je ervoor dat je het beste rendement behoudt, het minste energieverbruik hebt, de langste levensduur kan genieten en dat de ketel minder snel defect zal raken.
  • Een ketel huren: voor een bedrag van tussen de €25 en €35 per maand kun je ook een ketel huren. Dit kan handig zijn als je het bedrag niet meteen beschikbaar hebt. De ketel zal echter nooit van jou worden.

Begin hier met plannen

Ben je geïnteresseerd en wil je je opties weten zonder dat je jezelf ergens toe verplicht? Gebruik dan onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kun je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van leveranciers in jouw omgeving. Deze kun je vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt. Deze service is volledig gratis, kost maar een paar minuten en kun je een eindje op weg helpen naar het aanschaffen een nieuwe cv-ketel.

 

Wat kost een HR ketel precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij cv ketel specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.